Haber

Tetra Pak’ın hedefi 2030 yılına kadar gıda israfını yüzde 50 azaltmak

Tetra Pak’ın hedefi 2030 yılına kadar gıda israfını ortadan kaldırmaktır.

yüzde 50 azaltmak

Dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme analiz şirketi Tetra Pak, her yerde gıda güvenliğini sağlamak için en son teknoloji ve uygulamaları geliştiriyor. “İYİLİYİ KORUMAK” vaadi doğrultusunda Tetra Pak’ın kuruluş nedeni olan gıda güvenliği, 2030 stratejisinin dört ana odak alanından biridir. Bu bağlamda Tetra Pak, kendi beslenme süreçlerinden kaynaklanan besin kaybını 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla yüzde 50 azaltmayı taahhüt ediyor.

Dünya çapında tüm insan nüfusuna yetecek kadar gıda üretiliyor ancak tahminen 830 milyon insan yetersiz besleniyor ve 3,1 milyar insan sağlıklı beslenemiyor. Araştırmaya göre gıda kaybı ve israfı başlı başına bir ülke olsaydı, dünyada en fazla sera gazı salan 3. ülke olurdu.

160’tan fazla ülkede yüz milyonlarca insanın ihtiyaçlarını karşılayacak besin işleme ve paketleme çözümleri sunan Tetra Pak, bunu sürdürülebilir bir şekilde yapma kararlılığıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu bağlamda Tetra Pak, gıda güvenliğinde dört ana alanda dönüşüme odaklanıyor: “daha sürdürülebilir süt ürünlerine geçişin sağlanması”, “yeni gıda kaynakları için inovasyon”, besin kaybı ve israfının azaltılması”, “güvenli beslenmeye erişimin yönetilmesi” sürdürülebilir ambalaj”.

Tetra Pak gıda işleme teknolojilerinin gıda güvenliğindeki kritik rolü

Tetra Pak’ın tek adımlı teknolojisi; Ayırma, karıştırma, standardizasyon, ısıl işlem ve daha fazlasını tek adımda birleştirir. Bu teknoloji, çevresel etkiyi yüzde 40 oranında azaltırken, daha esnek ve uygun maliyetli üretim sağlıyor. Pastörizatörler ve UHT ünitelerindeki düşük kayıplı stabilizasyon tankı tasarımı, eser miktardaki tanka girmeden önce suyun maksimum düzeyde uzaklaştırılmasını sağlar, böylece su ve eser karışımı azalır. Bu yöntem, karıştırma aşamasında litre maliyetini yüzde 50’nin üzerinde azaltarak ürün kayıplarında önemli bir azalma sağlıyor. Dondurma sınırı öngörü teknolojisi, dondurma üreticilerine tüm dondurma hattından alınan yüzlerce veri noktasına dayalı raporlar sağlar. Bu sayede üreticiler, sorunun neden oluştuğunu anlayacak verilere sahip olurken gıda güvenliğini de daha kolay sağlayabiliyor.

  “Çiftlikten sofraya gelen gıda atıklarının azaltılması, sürdürülebilir gıda sistemlerinin güvence altına alınmasında önemli bir unsurdur.”

Tetra Pak’ın gıda güvenliğinden taviz vermediğini vurgulayan Ferruh Gürtaş, Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Halkla İlişkiler Müdürü, “Küresel olarak üretilen gıdanın yüzde 13,2’si kaybolurken, yüzde 17’si israf ediliyor. Bu, üretilen toplam gıdanın üçte birinin kaybolduğu veya israf edildiği anlamına geliyor. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara yaklaşması beklendiği ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağı göz önüne alındığında, bu sorunların çözümü büyük önem kazanacak. Tetra Pak olarak kurulduğumuz günden bu yana gıda güvenliği için çalışıyoruz. Çiftlikten sofraya gıda kaybının ve israfının azaltılması, sürdürülebilir ve dayanıklı gıda sistemlerinin sağlanması açısından çok önemlidir. Çok uluslu bir şirket olarak, hem besin kaybını hem de israfı azaltmaya, gıdayı her yerde bulunur ve erişilebilir hale getirmeye katkıda bulunan yüksek performanslı analizler sağlamaya kendimizi adadık. Dünya çapında yaklaşık 24 bin çalışanımızın desteği ve en iyi uygulamalarıyla, 2030 yılına kadar gıda israfını 2019’a kıyasla yüzde 50 oranında azaltmaya kararlıyız” dedi.

“Doğru ürün, gıda israfının azaltılmasına kritik katkı sağlayabilir”

Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı rakamlara göre değer zincirinin başında yer alan besin kayıpları, diğer besin kayıpları ve atıklarının yüzde 27’sini oluşturuyor. Gürtaş , şöyle devam etti: “Bu kayıp; Tarım ve yetiştirme, işleme, depolama ve paketleme sırasında ortaya çıkar. Tetra Pak olarak gıda kaybını ve israfını azaltmaya yönelik çalışmalarımız, toplam atıkların yüzde 12’sini oluşturan süreç ve paketleme aşamasına odaklanıyor. Bu kapsamda gıdanın üretim esnasında bozulmasını önleyecek analizler geliştirerek gıda sistemlerindeki kayıpları azaltmayı hedefliyoruz. Koruyucu maddelere veya soğutmaya ihtiyaç duymadan raf ömrünü uzatan ve besin kalitesini koruyan aseptik gıda paketleme çözümleri geliştiriyoruz. Çünkü doğru paketleme, gıda israfının azaltılmasına kritik derecede katkıda bulunabilir. Aynı zamanda müşterilerimizin üretim sürecinde oluşan yan ürünleri besleyici, katma değerli besinlere veya içeriklere dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz.”

Dünya çapında 100 binden fazla gıda işleme ünitesi ve 9 bine yakın paketleme makinesiyle Tetra Pak, yılda yaklaşık 200 milyar paket üretiyor ve 200’den fazla geri dönüşüm ortağıyla 1,2 milyon ton karton ambalajı geri dönüştürüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

aziziye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu