Ekonomi

Egeli madencilerin hedefi 1.4 milyar dolar ihracat yapmak.

İZMİR (İGFA) – Ege Maden İhracatçıları Birliği Lideri İbrahim Alimoğlu, dünyadaki 90 çeşit madenden 77’sinin Türkiye’de olduğuna değinerek, dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ünün, endüstriyel hammadde rezervlerinin yüzde 2,5’inin, kömür rezervlerinin ise yüzde 1,0’ının Türkiye’de bulunduğunu söyledi. ve jeotermal potansiyelin yüzde 0,8’i. sahibiz. 2020’de 4,3 milyar dolar, 2021’de 6 milyar dolar, 2022’de ise 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Lider Alimoğlu, 2022 yılında 6,5 ​​milyar dolarlık ihracatın yanı sıra ülke ekonomisinin tüm kesimlerine hammadde sağlayan bir departman olduğumuz için iç pazarla birlikte 50 milyar dolarlık değer yaratarak milli gelire katkı sağladıklarını ifade etti. GSYİH’nın yüzde 5’i oranında ekonomi. Yüzde 11,7 artışla 1,2 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdi. İhracatımızın %65’i (770 milyon $) doğal taş işlerinden geldi. Doğal taş ihracatımızın yüzde 78’ini işlenmiş doğal taş işleri, yüzde 22’sini ise blok doğal taş işleri oluşturdu. 2023 yılında maden ihracatımızda yüzde 15 artış bekliyoruz, hedefimiz 1 milyar 400 milyon dolara ulaşmak” dedi.

2023 yılı Şubat ayında İngiltere ve Brezilya’ya ticaret heyetlerinin olacağını vurgulayan Alimoğlu, “Kazakistan, Özbekistan, Meksika, Avustralya, Güney Kore, Vietnam, Şili diğer heyetleri düzenleyeceğimiz ülkelerdir. 5-8 Haziran tarihlerinde Çin’in en değerli doğal taş üretim ve ticaret merkezi Xiamen şehrinde gerçekleştirilecek olan ‘Xiamen Stone Fair 2023’ Türkiye milli iştirakimiz Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından organize edilecek. . Maden Şube heyetimizin Cevherimiz Sensin Bursu projesi ile bu yıl da yeni burs alacak öğrencilerimiz aramıza katılacak. Katma değerli eserlerin ihracatını artırmak amacıyla doğal taş branşı ile tasarımcılar arasında köprü görevi göreceğini düşündüğümüz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın 4.’sünü düzenleyeceğiz.”

gursuhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu